torstaina

Omaishoidontuesta kyselytunnilla


Tänään kyselytunnilla puhuttiin mm. vanhuspalvelulain toteutumisesta. Tässä yhteydessä esitin peruspalveluministeri Huoviselle kysymyksen myös omaishoidontuesta.
Kysymys: Meidän tavoitteenamme on se, että yhä useampi ikääntynyt vanhus voi asua elämänsä loppuun saakka omassa kodissaan. Ja jotta tämä onnistuisi, hallitus on mm. käynnistänyt omaishoidon kehittämisohjelman. Meidän on kehitettävä omaishoitoa, joka tukisi kotona asumista laadukkaasti ja hyvin.

Nyt kuitenkin kentältä kuuluu huolta siitä, että vaikka valtio on lisännyt omaishoitoon määrärahaa 10 miljoonaa, niin siitä huolimatta kunnat hakevat säästöjä omaishoidosta. Kysyisin mitenkä valtio seuraa tämän omaishoitoon liittyvän taloudellisen panostuksen toimeenpanoa sillä tavalla, että se raha aidosti menee omaishoidon kehittämiseen eikä muuhun?

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen vastaus: Kyllä tämä viesti, josta edustaja Kiljunen tässä kertoi, on kantautunut, luonnollisesti, myös minun korviini, ja eri puolilta Suomea on näitä tapauksia, joissa nimenomaan omaishoitoa on lähdetty sitten rajustikin supistamaan. Se on hyvin valitettavaa, koska me tiedämme kaikki, että kotona tehtävä hoitotyö ja hoivatyö on hyvin arvokasta, ja se osaltaan myös tasaa sitä painetta, joka näihin kunnallisiin palveluihin mahdollisesti olisi tulossa.

Me tulemme tietenkin seuraamaan hyvin tarkasti sitä, että tuo lisäpanostus kulkee juuri siihen osoitteeseen, mihin se on tarkoitettu, ja sen lisäksi, kuten hyvin tiedätte, meillä on meneillään tämä omaishoidon iso selvittämis-, kehittämishanke ja -työ, jonka työryhmän loppuraportti saadaan vuoden lopussa, ja sen jälkeen pitää arvioida tätä omaishoidon kokonaisuutta ihan omana kokonaisuutenaan varmaan koko hallituksenkin toimesta, koska uskon, että siinä on monia mahdollisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti