tiistaina

Lastensuojeluun lisärahoitusta


Kunnille maksetaan ensi vuonna 4,65 miljoonaa enemmän, jotta lastensuojelun laatua voidaan parantaa. Erittäin hyvä satsaus.
 
Käytännössä rahalla toteutetaan lastensuojelulain muutosta, jolla täsmennetään lapsen edun toteutumista. Tavoitteena on vahvistaa lapsen oikeuksia kuulemiseen ja mielipiteen ilmaisemiseen sekä tiedon ja tuen saantiin omassa asiassaan. Tämä vastaisi niitä toiveita, joita kokemusasiantuntijoina toimineet lapset ja nuoret ovat esittäneet lastensuojelun kehittämiseksi.
Lapsen asiakassuunnitelmaan merkitään jatkossa selkeästi riittävän tiheällä aikataululla toistuvat tapaamiset. Näin lisätään lastensuojelutyön avoimuutta ja voidaan vahvistaa myös lapsen huoltajien luottamusta lastensuojelutyöhön.
Työntekijällä on mahdollisuus paneutua riittävässä määrin kunkin asiakkaan elämäntilanteeseen ja näin voidaan lapsen ja perheen tarpeet kartoittaa tarkemmin ja vastata niihin oikeanlaisilla palveluilla riittävän varhaisessa vaiheessa.
 
Lisärahoitusta tarvitaan, jotta niissä kunnissa, joissa lapsen oikeus tavata omaa työntekijäänsä ei riittävässä määrin toteudu, saataisiin asiat kuntoon tekemällä tarvittavat henkilöstölisäykset. Käytännössä rahalla saadaan palkattua 70 uutta sosiaalityöntekijää tai sosiaaliohjaajaa.
 
Muutoksen tarkoitus on edistää kustannusvaikuttavaa lastensuojelutyötä. Syntyvä inhimillinen ja tulevaisuuden taloudellinen säästö on varmasti suurempi kuin budjettisatsaus.
 
Samalla on kuitenkin esitettävä huoli esimerkiksi Kouvolan osalta, jossa on päätetty lastensuojelun työntekijöiden lomautuksista. Ne uhkaavat viivästyttää lasten ongelmiin puuttumista. Nyt kunnat lipsuvat lastensuojelun määräajoista. Tähän on vakavasti  puututtava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti