maanantaina

Lähiöistä

Budjetin lähetekeskustelussa torstaina nostin esiin asuntopolitiikan osalta myönteiset satsaukset työllisyyteen ja hyvinvointiin. 

Ikäpolitiikkamme yksi tärkeä tavoite on, että ihmiset voisivat asua omassa kodissaan. Silloin on äärettömän tärkeätä, että asumisolosuhteet tukevat hyvää elämää, ei vain selviytymistä, vaan mahdollisuutta liikkua, osallistua, hoitaa arkiaskareita ja tuntea olonsa turvalliseksi. Asuntojen ja asuinympäristöjen esteettömyys, hissit ym. ovat tässä tärkeitä. 
Paitsi ikääntyvien ihmisten asuminen, myös kehitysvammaisten asumisohjelma, jonka puitteissa puramme laitosasumisen paikkoja ja mahdollistamme ihmisten ihmisarvoisen asumisen joko palveluasunnossa tai kotona, vaatii satsauksia. On todella hienoa, että tähän erityisryhmien asumiseen ollaan panostamassa korkotuen lisäksi 120 miljoonaa euroa.
 
Asia, josta haluan erityisesti kiittää ministeri Viitasta, on lähiöhankkeet. Lähiö on ihmisille muutakin kuin rakennus tai ympäristö, se on myös kotipaikka, siellä eletään ja vietetään päivittäistä arkea. Ei ole lainkaan samantekevää, millaisia lähiöt ovat asuinympäristöinä.
Pidän tärkeänä, että lähiöprojekteissa huomioitaisiin myös entistä vahvemmin ihmisten osallistuminen, koska esim. yksinäisyys on entistä suurempi ongelma. Siksi lähiöiden kehittämisessä osallisuutta tukevien toimintojen vahvistaminen olisi tärkeää.
 
Ministeri Viitanen kommentoi, että yhteisöllisyyden lisääminen on mahdollista monessa suhteessa myös ympäristöministeriön toimesta. Esimerkiksi lähiökierroksilla asukkaat ovat kiinnittäneet paljon huomiota yhteisöllisyyden tarpeisiin ja vaikkapa yhteisiin asuintiloihin, ja juuri näistä rahoista, joita budjettin on saatu vähän lisättyäkin, on tarkoitus muun muassa rahoittaa tällaisia asukastiloja. Samoin toiveita on tullut esimerkiksi sosiaalitalkkaritoiminnan laajentamisesta, ja myös siihen ministeriö pystyy Aran rahoituksella vastaamaan. Siis aivan konkreettisia toimia näiden hyvien ja tärkeiden tavoitteiden eteen on luvassa.

Budjetin käsittely jatkuu vielä huomenna tiistaina viimeisten pääluokkien - mm. Opetusministeriön hallinnonalan - käsittelyllä ja yleiskeskustelun loppuun viemisellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti