sunnuntaina

Itä-Suomen suomalais-venäläisestä koulusta


Eduskunnassa pidettiin keskiviikkona säännöllisen valtiopäivätoiminnan 150-vuotisjuhlaistunto, jonka ainoana aiheena käsiteltiin venäjän kielen ja kulttuurin opiskelua tukevan juhlarahaston perustamista. Tällä hetkellä vain kaksi prosenttia peruskoululaisista valitsee venäjän opiskelun. Kuitenkin Venäjä on meille paitsi naapurimaa, myös suuri kauppakumppani. Jotta yhteistyötä voidaan vahvistaa ja monipuolistaa me tarvitsemme vahvaa venäjän kielen ja kulttuurin osaamista. Rahaston perustamisella eduskunta haluaa näyttää vahvan tahtotilansa ja rohkaista entistä useampaa nuorta venäjän opiskeluun.

Puhemies Heinäluoma totesi juhlapuheessaan, että vuoden 1863 valtiopäivillä Suomen kansan edustajien odotettiin luovan ihmisille mahdollisuuksia työhön ja toimeentuloon, rakentavan rauhaa ihmisten ja valtioiden välille ja luovan ylipäänsä maallemme valoisan tulevaisuuden sivistyksen voimalla. Näiden valtiopäivätyön tavoitteiden hän sanoi puhuttelevan meitä tänäänkin.

Tätä taustaa vasten tuntuu entistä vaikeammalta ymmärtää joidenkin Lappeenrannan kaupunginvaltuutettujen halua lakkauttaa Itä-Suomen suomalais-venäläinen koulu ”säästösyistä”, vaikka opetus on normaalia edullisempaa ylimääräisen valtionavun vuoksi. Koulu antaa esi- ja perusopetusta sekä lukiokoulutusta Lappeenrannassa, Imatralla ja Joensuussa yhteensä 805 oppilaalle. Venäjän kieltä opiskellaan myös muissa kouluissa, mikä on hyvä asia. Itä-Suomen koulun kokonaisvaltaista oppimista ei voi kuitenkaan korvata vain venäjän tunneilla, sillä opetuksessa painottuu venäjän kielen ja kulttuurin oppiminen myös varsinaisten kielituntien ulkopuolella. Kaksikielinen ja -kulttuurinen toimintaympäristö takaa oppilaille erinomaisen toiminnallisen kaksikielisyyden perusopetuksen päättyessä.

Työperäinen maahanmuutto Venäjältä näyttää lisääntyvän ja monet perheet hakevat koulupaikkaa Itä-Suomen koulusta, joka pystyy tarjoamaan lapsille mahdollisuuden sekä oman äidinkielen kehittämiseen että laajaan suomen kielen oppimiseen. Vastaavasti suomenkieliset oppilaat saavat erittäin hyvät valmiudet jatko-opintoihin ja myöhemmin työelämään. On lyhytnäköistä säästää tällaisesta vahvuudesta, joka tuottaa seudullemme kielitaitoisia nuoria ja tulevaisuuden osaavia työntekijöitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti