tiistaina

Sanelupolitiikalla ei hallitus pitkälle pääse

Hallituksen yksipuolinen sanelupolitiikka, jolla nyt ollaan nostamassa ihmisten eläkeikää, ei ole millään tavalla hyväksyttävää. Hallituksen tavoitteenasettelu ja perustelut ovat myös harhauttavia, sillä nykyinen laki jo mahdollistaa ihmisten siirtymisen eläkkeelle 68-vuotiaana, jopa myöhemmin. Tämän lisäksi superkarttuman, jolla yli 63-vuotias työntekijä voi nostaa eläkkeen tasoa, kohtalo on epäselvä. Jos karttumaan puututaan, eläkkeiden tasoa heikennetään.

Hallitus aikoo jatkossa heikentää toimillaan ikääntyvien ihmisten mahdollisuuksia ja erilaisia vaihtoehtoja pysyä työmarkkinoilla, sillä se aikoo puuttua osa-aikaeläke- sekä työkyvyttömyyseläke- että työttömyyseläkemahdollisuuksiin.

Vuoden 2005 eläkeuudistuksen tavoitteena on ollut nostaa eläkkeelle siirtymisen ikää ja tähän suuntaan on edettykin. Suurimpina syinä eläkkeelle jäämiseen ennen varsinaista eläkeikää ovat työkyvyttömyys tai työntekijöiden siirtyminen ns. työttömyysputkeen.

Yhteiskunnan ja meidän jokaisen etu olisi, että jäisimme eläkkeelle hyväkuntoisina ja entistä myöhemmin. Meidän on satsattava ihmisten työkyvyn parantamiseen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Suurimmat satsaukset on keskitettävä työelämän laadun kehittämiseen ja työhyvinvoinnin parantamiseen esimerkiksi johtamista ja työyhteisöjä kehittämällä. Lisäksi terveyden edistämistä on painotettava ja kehitettävä entistä enemmän. Myös työ- ja elinkeinoelämän on otettava nykyistä suurempi vastuu ihmisten mahdollisuudesta olla pitempään töissä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että työolosuhteissa otetaan huomioon työntekijöiden eri elämäntilanteet. Se tarkoittaa työntekijälähtöistä joustamista, työaikajoustoja ja nykyistä suurempaa vastuuta myös työterveyshuollolle.

Pitkäjänteinen, vakaa eläkeuudistus toteutettiin vasta vuonna 2005. Nyt hallituksen poukkoileva ja ylimielinen politiikka ajaa ihmiset luottamuspulaan eläkejärjestelmää kohtaan. Vaarana on, että heti tilaisuuden auetessa ihmiset lähtevät eläkkeelle, kun sinne vielä pääsee. Huomisesta jos ei voi enää tietää.

Suomalaisten työmarkkinoiden vakaus on pitkälti perustunut hyvään yhteistyöhön työmarkkinajärjestöjen kanssa. Asioita on valmisteltu yhdessä ja asioista on sovittu yhdessä. Nyt hallitus on ottanut aivan uuden linjan ja irtisanoutunut sopimisen kulttuurista.
Yksipuolisesti sanelemalla ja käskyttämällä ei työmarkkinoita eikä ihmisten käyttäytymistä muuteta. Näinä vaikeina aikoina jos milloin tarvitaan vahvaa sitoutumista yhteiseen tekemiseen ja tavoitteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti