perjantaina

Kela-maksun poisto huonosti ajoitettu

Kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd) arvostelee hallitusta voimakkaasti sen aikomuksista poistaa työnantajien kansaneläkemaksu.
Hallitus perustelee Kela-maksun poistoa ja sen budjettiin aiheuttamaa 1,1 miljardin vajetta sillä, että asiasta on sovittu työmarkkinoiden neuvotteluissa osana sosiaalitupoa. Mutta on syytä kysyä, mikä enää on tämä sosiaalitupo, Kiljunen toteaa.

Kiljusen mukaan hallitus on irtisanoutunut sosiaalituposta tekemällä yksipuolisen päätöksen eläkeiän nostamisesta. Miten me voimme enää luottaa sosiaalitupon olemassaoloon, kun hallituksen puheet ja toimet ovat täysin ristiriitaisia? Kiljunen kysyy.

- Hallitus on ollut ripeä toimissaan. Kela-maksun poiston ensimmäinen vaihe valmisteltiin ennätysvauhtia, mutta missä viipyvät työntekijöiden tilannetta helpottavat toimet? Mistä me voimme tietää, että sosiaalitupon toista puolta valmistellaan ja että esitykset tulevat eduskuntaan päätettäviksi siinä muodossa kun työntekijä- ja työnantajapuoli ovat yhdessä sopineet? Voiko hallitus antaa tästä jonkun takuun? Elinkeinoelämä sai hallitukselta Kela-maksun poiston - milloin työntekijät saavat oman osansa?

Kiljusen mukaan Kela-maksun poistoa vastaava raha - 1,1 miljardia - olisi ollut syytä tässä vaikeassa taloustilanteessa käyttää toisella tavalla, täsmällisemmin kuten yritysten tukemiseen, väyläverkostojen kunnostamiseen ja rakennusten peruskorjauksiin, kuntien valtionosuuksiin ja kansalaisten kulutuskysynnän vahvistamiseen vaikkapa pienimpiä sosiaalietuuksia korottamalla.
- Nyt tämä suuri potti hukkuu pieninä murusina työnantajakenttään eikä meillä ole mitään takeita sen vaikutuksista elvytykseen ja työllisyyteen, Kiljunen toteaa.

- Tiedämme, että hallitus ottaa aluksi lisää lainaa aukon rahoittamiseksi. Mutta miten Kela-maksun poistosta syntyvä rahoitusvaje tullaan tulevaisuudessa rahoittamaan, se jäi vielä valiokuntakuulemisenkin jälkeen epäselväksi. Hallituksella olisi ehdottomasti pitänyt olla selkeä esitys siitä, miten tämä sosiaaliturvan rahoitusaukko tullaan tulevaisuudessa paikkaamaan, Kiljunen linjaa.

Eduskunnassa käytiin palautekeskustelu Kela-maksun poistoa koskevasta hallituksen esityksestä torstaina. Vasemmisto-oppositio jätti esityksestä oman hylkäysesityksensä. Asiasta käytiin ensimmäiset äänestykset perjantain 6.3. täysistunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti