lauantaina

Yliopistoyhteisö sivuutettu yliopistolain valmistelussa

Kansanedustaja Anneli Kiljunen on huolissaan yliopistolain uudistuksessa sivuutetun henkilöstön asemasta. Kiljunen uskoo, että henkilöstöä on kyllä "kuultu", mutta kuullun ymmärtäminen ei ole hallitukselta onnistunut. Nyt henkilöstö kokee mahdollisuutensa vaikuttaa heikoiksi. Mikäli hallitus haluaa että ihmiset jaksavat töissä entistä pidempään, on kaikin tavoin edistettävä myös työhyvinvointia ja henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työyhteisöönsä. Tämä koskee myös yliopistoja, Kiljunen linjaa.

Hänen mukaansa on tieteen autonomian kannalta hyvin arveluttavaa, että yliopistojen hallituksiin ollaan esittämässä yliopistoyhteisön ulkopuolisten jäsenten enemmistöä. Kiljunen esitti yliopistolain lähetekeskustelussa torstaina sinänsä kannattavansa yliopistolain uudistamista, jotta yliopistojen autonomia lisääntyy ja opetuksen ja tutkimuksen vaikuttavuutta voidaan parantaa.

Kiljusen mukaan lukukausimaksukokeilusta EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille olisi luovuttava. Kokeilu johtaa ulkomaisten opiskelijoiden määrän romahtamiseen ja kansainvälistymiskehityksen katkeamiseen, Kiljunen ennustaa. Hänen mukaansa opiskelijoiden edellytyksiä sopeutua ja jäädä valmistumisen jälkeen töihin Suomeen tulisi monipuolisesti lisätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti