torstaina

Toisen asteen rahoituslaki vedettävä pois eduskunnasta!

Eduskunnan työ on näinä päivinä ollut ennen näkemättömän värikästä, vaalikauden päättyminen ja esitysten eduskuntakäsittelyn aikarajat ovat painaneet päälle. Media on saanut otsikkonsa ja keskustelupalstoilla hämmästellään poliittisen päätöksentekokoneiston kompurointia. Tämäkin kuuluu demokratiaan, yksinään ei kukaan onneksi voi hallita. On kuitenkin valitettavaa, että kaatuneet hankkeet ovat olleet ihmisten näkökulmasta pääsääntöisesti hyviä ja talouden ja hyvinvointivaltion kestävyyden näkökulmasta perusteltuja.

Toisen asteen koulutusuudistuksen kaatuminen maanantaina eduskunnassa käynnisti prosessin, joka pitää pysäyttää. Kyse on toisen asteen koulutuksen järjestämisverkkolain kaatumisesta, jossa opposition ja valiokunnan puheenjohtajan (kok) jarruttaminen johti siihen, ettei hallituksen yksimielistä esitystä saatu enää käsiteltyä ajoissa.  Laki olisi taannut, että nuoret pääsevät jatkossakin lukioon tai ammatilliseen koulutukseen riippumatta siitä, missä päin Suomea he asuvat.  Valitettavasti nyt tilanne jäi auki ja epävarmuus kentällä jatkuu.  On selvää, että järjestämislaki ja tähän kiinteästi nivottu rahoituslaki pitää hyväksyä yhdessä. Jos näin ei tapahdu, ministeriön arvion mukaan rahoituslain vaatimat säästöt aiheuttavat noin 15 000 aloituspaikan leikkausta. Tätä en voi hyväksyä.

Opetusministeri on vaatinut, että hallitus vetää myös rahoituslain pois eduskunnasta. Tuen tätä esitystä ja toivon, että pääministerikin näkisi tämän asian kokonaisuutena ja vetäisi lain pois, sillä muuten tavoiteltu rakenteellinen muutos muuttuu leikkaukseksi nuorten tulevaisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti