perjantaina

EVA on väärässä – Sote-uudistus on lainmukainen


Tiedote 17.10.2014

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) on eri mieltä Elinkeinoelämän valtuuskunnan kanssa siitä, että Sote-uudistus olisi lainvastainen. Kiljusen mukaan perustuslaki asettaa julkiselle vallalla velvollisuuden turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut koko kansalle.

- Perustuslain perusteella päävastuu palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta lepää aina julkisen vallan harteilla. Yksityisellä puolella tällaista velvollisuutta ei ole, Kiljunen toteaa.

Kiljunen ei myöskään hyväksy Sote-uudistukseen kohdistuvaa kritiikkiä, jonka perusteella yksityisille palveluntuottajille pitäisi tehdä enemmän tilaa julkisten palveluiden kustannuksella.

- Tätä en voi hyväksyä. Ihmisten terveys ei ole kaupan missään olosuhteissa. Yksityistä voitontavoittelua varsinkin vanhusten palveluissa ja terveyspalveluissa pitää vähentää. Näissä tehdään jo selvää bisnestä.

- Meillä on vahvaa näyttöä Ruotsista, jossa yksityiset palveluntuottajat ovat yhdenvertaisesti mukana tuottamassa palveluja.  Tämän seurauksena terveyserot sekä erikoissairaanhoidon kustannukset ovat kasvaneet. Nyt Ruotsin hallitus on päättänyt lähteä rajoittamaan terveyspalvelujen voitontavoittelua. Tähän suuntaan meidänkin on mentävä, ei tehdä samoja virheitä mitä Ruotsissa on jo tehty, Kiljunen päättää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti