torstaina

Ammattikorkeaopiskelijoiden terveydenhoito kuntoon!


Tiedote 2.10.2014
Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Anneli Kiljunen on huolissaan ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon palveluista.

-  Tällä hetkellä ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto toteutuu hyvin vaihtelevasti. Kaikki opiskelijat eivät saa palveluita oikea-aikaisesti ja vaikuttavasti. Tämä vaikeuttaa opiskelujen suorittamista ja heikentää hyvinvointia ja jaksamista, Kiljunen toteaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kokeillut ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestämistä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palveluiden avulla. Tätä YTHS-mallia kokeiltiin vuosina 2011-2014 Lappeenrannassa ja Seinäjoella, ja tulokset olivat erittäin hyviä.

- Nyt terveydenhuollon kehittäminen osana ammattikorkeakoulu-uudistusta on kuitenkin vastatuulessa, kun perustuslakivaliokunta on ottanut kielteisen kannan ns. automaatiojäsenyyteen. Automaattinen jäsenyys opiskelijakunnassa olisi juuri mahdollistanut rahoituksen keräämisen terveydenhuollon järjestämiseksi YTHS:n avulla, Kiljunen selvittää.

- Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoon on löydyttävä ratkaisu. Tarvitaan jokin muu tapa järjestää rahoitus ilman automaatiojäsenyyttä. Kaikki opiskelijat tarvitsevat laadukkaita ja yhdenvertaisia terveydenhuoltopalveluita opintojensa ja elämänsä tueksi, Kiljunen linjaa.

Kiljunen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten palvelut turvataan ja millä aikataululla ammattikorkeakouluopiskelijat ulotetaan YTHS:n palveluiden piiriin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti