perjantaina

Eläkkeensaajan asumistukea ei saa heikentää

Esitys takuueläkkeestä on tällä hetkellä sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä. Lyhyesti takuueläkkeessähän on kyse siitä, että ensi vaalikauden alusta pienimmän eläkkeen määrä on 685 euroa.

Takuueläkkeessä on monia hyviä puolia, joista tärkein tietysti se, että se nostaa kansaneläkettä ja erittäin pieniä työeläkkeitä saavien kuukausituloja enimmillään sadalla eurolla.
Etenkin iäkkäät naiset sekä nuorena eläköityneet saavat helpotusta taloudelliseen tilanteeseensa uudesta takuueläkkeestä. Takuueläkkeeseen liittyy myös joitakin ongelmallisia kysymyksiä, joista muihin palaan vielä myöhemmin. Nyt lyhyesti asumistuesta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on takuueläkkeen perusteluissa sekä asiantuntijakuulemisessa käynyt ilmi, että takuueläke ei kohdistu oikeudenmukaisesti asumistuen saajiin, sillä se leikkaa eläkkeensaajan asumistukea.

Eläkkeensaajan asumistuessa huomioidaan henkilön ja perheen vuotuiset tulot. Kun asumistuen määrää lasketaan, laissa on ns. lisäomavastuurajat, jonka perusteella määritellään henkilön asumistuen määrä. Nykyisellään yksinäinen täyttä kansaeläkettä saa täyden eläkkeensaajan asumistuen. Nyt kuitenkin kun henkilö saa tulevaisuudessa takuueläkettä, hänen tulonsa nousevat sen verran että asumistukea tullaan leikkaamaan. Eli takuueläke ylittää lisäomavastuurajat – ja kun lisäomavastuuraja ylittyy – asumistuki pienenee.
Takuueläke siis toisaalta nostaa eläkettä, mutta vastaavasti jopa n. 45 000 yksinäisen henkilön ja 7 600 avio- tai avoliitossa olevan eläkkeensaajan asumistuki tulee vähenemään.

Näin takuueläkkeen tavoite, että kaikkein pienimmillä eläketuloilla elävien toimeentulo paranee, ei käytännössä toteudukaan kaikkien osalta.

Toisin sanoen ne eläkeläiset, jotka ovat erittäin pienituloisia ja tarvitsevat tukea asumisensa kustannuksiin eivät nyt saa uutta takuueläkettä kokonaisuudessaan käytettäväksi arkisen toimeentulonsa helpottamiseksi, eli esimerkiksi ruokaan, lääkkeisiin, vaatteisiin ym. menoihin, vaan he joutuvat käyttämään siitä osan asumiseensa.

Asumistuen leikkaus on alle 10 euron luokkaa kuukaudessa, joten järjestelmätasolla kustannukset jäisivät vähäisiksi, arviolta noin 8 miljoonaan euroon. Sen sijaan köyhän ihmisen arjessa 10 euroa merkitsee todella paljon.

Olisin valmis hyväksymään jotkut takuueläkkeeseen liittyvät epäkohdat, jos tietäisin, että tämän uuden eläkemuodon tavoite on aidosti parantaa kaikkein köyhimpien eläkeläisten asemaa.
Mutta nyt juuri ne eläkeläiset, jotka aivan varmasti ovat kaikkein köyhimpiä – eli he, jotka täyttävät myös eläkkeensaajan asumistuen kriteerit – eivät saa takuueläkettä kokonaisuudessaan, vaan joutuvat laittamaan siitä osan asumiseen.

Keskustapuolue etenkin kuuluttaa usein sitä, miten he ovat perusturvapuolue ja kaikkein köyhimpien ihmisten asialla oikeudenmukaisesti. Mutta näin ei tällä kertaa ainakaan ole.
– Asumistuen saajat ovat heitä, joilla ei ole osinkotuloja, ei korkotuloja, ei kiinteistöjä, ei elinkeinotoiminnan tai maatalouden varoja, ei metsäomaisuutta, talletuksia, obligaatioita, osakkeita, sijoitusrahasto-osuuksia, eikä vakuutussijoituksia. Sillä jos näitä olisi, ei voi saada asumistukea.
Yksinkertaisesti sanoen – ne kansaneläkeläiset, jotka eivät omista mitään, saavat 10 euroa kuussa vähemmän kuin ne, jotka omistavat. Siinä on hallituksen oikeudenmukaisuus.

Sosialidemokraatit ovat useaan otteeseen esittäneet eläkkeensaajien asumistuen parantamista. Meidän mielestämme asumiseen kohdistuvalla tuella voidaan melko kustannustehokkaasti parantaa köyhimpien eläkeläisten asemaa. Asumiseen kohdistuva tuki tulee köyhimmille eläkeläisille, joilla ei ole pääomatuloja eikä omistuksia vaan käytössään pelkkä pieni eläke.

Olemme esittäneet omassa rinnakkaisessa lakialoitteessamme eläkkeensaajan asumistuen uudistamista siten, ettei nyt tehtävä takuueläkeuudistus vaikuta siihen negatiivisesti.
Mielestämme eläkkeensaajan asumistuki pitää sovittaa takuueläkkeeseen johdonmukaisesti siten, että lisäomavastuun raja olisi vähintään takuueläkkeen vuosimäärän suuruinen. Näin kaikilla takuueläkettä saavilla asumistukeen oikeutetuilla säilyisi oikeus myös täyteen eläkkeensaajan asumistukeen.

----. Jätimme rinnakkaisen lakialoitteen, joka oli lähetekeskustelussa torstai-illalla. Sattui, että jouduin pakottavan menon vuoksi lähtemään pois juuri ennen esittelypuhettani. Pääasia, että aloite on jätetty ja tulee valiokunnan käsiteltäväksi. Palaan asiaan kunhan takuueläkemietintö tulee täysistunnon käsittelyyn. Keskustelu jatkuu! t. Anneli

2 kommenttia:

  1. Hyvä Anneli, kerranki, joku pitää meijän puolia eli pienituloisen eläkeläisen. Olen itse vasta 48 v ja työkyvyttömyyseläkkeellä. Se on pieni reilut 700 euroa/kk. Sillä olen yrittänyt sinnitellä jo vuosia. Huollettava on nyt 17, mutta silti taloudessa on kaksi näin pienillä rahoilla pärjäämässä. Asumistukea tulee 175/kk ja jos edes vähän tahtoisin lisää tuloa niin kuulemma jo 70 euroa/kk alkaa pienentää sitä. Usein tuntuu aika toivottomalle, koska tästä ei pääse yli eikä ympäri ja todennäköisesti kulut vain kasvavat, koska iän tullessa terveysmenoja tulee lisää. Tiedän, että saan tienata noin 600 /kk eläkkeen rinnalla, mutta sen vuoksi lähtisi as.tuki ja eläkekin, jos se olisi toistuvaa tuloa eikä terveys antaisi myöten tehdä kuitenkaan kuin 1/3 kokoaikatyöstä viikossa. Siis ei pidä sairastua ja varsinkaan, jos on erehtynyt olemaan lapsen takia osa-aikatyössä tai muuten vähillä töillä ennen sairastumistaan. Mitään muuta ei juuri voi ostaa kuin ruokaa asumiskulujen jälkeen. Tämä vie elämänhalun. En millään ymmärrä, että miksi näin pienellä eläkkeellä oleva ei voi tienatakaan enempää/kk ettei se heti vaikuta as.tukeen.Mieluummin olisin omillani toimeen tuleva. Sosiaalitoimiston kynnys on liian korkea.

    VastaaPoista
  2. jos eläkkeensaajan asumistuki laskee yleisen asumistuen tasolle , on pakko mennä sossuun kun nyt nippa nappa pärjää ilman. eläke 779€ / kk ja elekkeensaajan asumistuki 380€ kk ...asunnon vuokra 640€ ja nyt jos se menee yleisen tuen piiriin asumistuki 235€ eli sen jälkeen ei enää pärjää ilman sossua. on se niin väärin...ihan itkettää kun tuntuu että ei voi olla totta että pitää koittaa elää 300€ kuukausi ja siitä menee laskut ja lääkkeet ,ruoka ...kun nytkin just selviää. miksi leikataan niiltä joilla on nytkin vähiten? please ei saa leikata eläkkeesaajan asumistuesta. Hyvä SDP jos pistätte hanttiin...en koskaan enää äänestä kun näen miten köyhiltä vaan leikataan

    VastaaPoista