lauantaina

Terveyttä edistämään verotuksella

Eduskunnan terveyden edistämisen asiantuntijaryhmä esittää, että epäterveellisiä elintarvikkeita - esim. makeisia, limonadia ja kovia rasvoja - verotettaisiin kireämmin kuin muuta ruokaa. (aiheesta käydään keskustelua esim. täällä)
Hinta vaikuttaa suoraan kulutukseen, ja etenkin lasten terveyteen voitaisiin vaikuttaa epäterveellisen ruoan korkeammalla valmisteverolla suotuisasti. Näin saataisiin paitsi epätervettä kulutusta vähenemään, myös kerättyä lisää verotuloja, joita voitaisiin taas ohjata terveyden edistämiseen.

Ryhmässä puheenjohtajana toimii Sanna Lauslahti (kok.) ja itse toimin varapuheenjohtajana. Olemme Sannan kanssa arvostelleet myös lokakuun alussa voimaan tulevaa ruoan arvonlisäveron alennusta, etenkin koska se kohdistuu kaikkeen, myös epäterveelliseen ruokaan.

Ympäristönkin hyvinvointia edistetään monenlaisilla veroilla ja haittamaksuilla. Terveyden edistämistä voitaisiin tukea samanlaisilla lääkkeillä.
Tanska nostaa vuodenvaihteessa epäterveellisen ruoan valmisteveroa 25 prosentilla. Tanskassa arvioidaan, että verotulot lisääntyvät n. 250 miljoonaa euroa. Meillä makeisvero oli aikanaan käytössä, mutta siitä luovuttiin kun liityimme EU:iin. EU ei kuitenkaan estä tällaisten verojen käyttöä, alkoholista ja tupakasta veroa esim. kerätään.

Ruoan alv-alennuksesta luopumalla ja 'rasva- tai sokeriveron' käyttöönotosta saaduilla veroeuroilla voitaisiin vahvistaa työllisyyttä ja panostaa kuntien terveyttä edistäviin palveluihin, esim. neuvolaan, koulujen oppilashuoltoon, ravitsemusneuvontaan ja ikääntyvien monipuoliseen kuntoutukseen. Tärkeää olisi myös satsata terveelliseen ruokaan - on lyhytnäköistä jättää salaatit, hedelmät ja täysjyvätuotteet pois ruokalistoilta säästöjen nimissä.

Terveyden edistämisestä osana kaikkea politiikkaa puhumme Sannan kanssa maanantaina 24.8. Ylen Aamu-TV:n lähetyksessä n. klo 7.55. Kyse on Aamutv:ssa jo keväällä pyörineestä SOSA-kampanjasta (Se On Sinun Asiasi).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti