perjantaina

Ruokavaliokorvauksen poistolla ihmeelliset perusteet

Kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat päättäneet lakkauttaa keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen 1.1.2016 alkaen. Päätöksellään hallitus kohtelee yhtä sairausryhmää eriarvoisesti verrattuna muihin.

On todella hämmästyttävää, kuinka virheellisin perustein esitystä viedään läpi. Tavoitteena on saada vain säästö ensi vuoden budjettiin. Hallitus vertaa keliakiaa ruoka-allergioihin, mistä ei todellakaan ole kyse. Keliakia on autoimmuunisairaus, kuten reuma, tyypin 1 diabetes tai MS-tauti. Nämä sairaudet ovat Kelan erityiskorvauksen piirissä, mutta keliakia ei. Keliakiaa sairastavat ovat saaneet ruokavaliokorvauksen, koska sairauden ainoa hoitomuoto on ehdoton gluteeniton ruokavalio. Lääkkeitä sairauden hoitoon ei ole. Korvaus on kattanut noin 35 % ruoan lisäkustannuksista.

Ministeriöstä on esitetty, että keliakiaa sairastavat voivat syödä jotain muuta, jos heillä ei ole varaa ostaa gluteenitonta ruokaa. Korvaus on kyseenalaistettu jopa sillä perusteella, ettei voida valvoa, käyttävätkö ihmiset sen nimenomaan gluteenittoman ruoan hankintaan.

Tämä on hämmästyttävää. Jokainen keliakiaa sairastava tietää, että hoitamaton keliakia aiheuttaa monia muita sairauksia kuten osteoporoosia, lapsettomuutta, nivelsairauksia, masennusta ja jopa ohutsuolen syöpää. Nämä puolestaan lisäävät lääkärissä käyntejä, erilaisia tutkimuksia, lääkkeiden käyttöä ja sairauspoissaoloja.

Olen saanut toista sataa sähköpostia ihmisiltä, jotka nyt ihmettelevät, kuinka he selviävät sairauden aiheuttamista kustannuksista. Suuri huoleni kohdistuu ikääntyneisiin, pienituloisiin ihmisiin ja perheisiin, opiskelijoihin, työttömiin, pitkäaikaissairaisiin, joiden sairauskulut ovat suuret. Hallitus kohdistaa heihin monenlaisia leikkauksia ja palvelumaksujen korotuksia, jotka vaikeuttavat heidän selviytymistään arjen asioista. Heille keliakiakorvaus on ollut monessa mielessä erittäin tärkeä.

Ruoka on osa meidän jokaisen hyvinvointia ja terveyttä sekä päivittäistä arkea. Monella pienituloisella keliaakikolla ei pian ole varaa gluteenittomiin elintarvikkeisiin. On kohtuutonta vaatia heitä yhtäkkiä luopumaan ravitsemussuositusten mukaisesta ruokavaliosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti