maanantaina

Sijoittajien ja poliitikkojen vastuut

Etelä-Saimaan yleisönosastolla kyseltiin, onko luotonottajan luottotappio luotonantajan vika. Siinäpä asian ydinkysymys, johon perustuu myös SDP:n linja Euroopan väliaikaisen vakausvälineen (ERVV) takauksien kasvattamisen suhteen. Meidän mielestämme sijoittajat ja pankit on myös saatava vastuuseen riskiluototuksestaan.
Kriisiin on johtanut löysä luotonanto yhdistettynä eräiden EU-maiden holtittomaan taloudenpitoon ja yli varojen elämiseen. Nykyisenkaltaisen talouskriisin uusiutuminen tulevaisuudessa on estettävä. Ei ole oikein, että kriisi rahoitetaan veronmaksajien taskuista.

SDP on esittänyt, että ongelmamaiden velat täytyy uudelleen järjestellä niin, että sijoittajat osallistuvat taakan jakoon. Tätä mieltä ovat olleet myös mm. eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ja ETLA:n toimitusjohtaja Sixten Korkman.

Jos EU lisäisi pankkien ja sijoittajien vastuun väliaikaiseen vakausvälineeseen, se lisäisi myös kansainvälistä luottamusta EU:n kykyyn säädellä talouttaan vastuullisesti. Nyt näyttää siltä, että pankkien ja sijoittajien vastuu täyttyy vasta vuonna 2013, kun pysyvä vakausmekanismi (EVM) otetaan käyttöön. Sitä emme voi jäädä odottamaan. Mitä pidemmälle velkasaneerausmahdollisuus lykkääntyy, sitä varmemmin luotonantajat pääsevät karkaamaan voittoineen maista, joiden kriisin syntymisessä ne ovat olleet keskeisessä roolissa.

Poliitikkojen vastuu kriisin hoidosta edellyttää vastuullisten päätösten tekemistä. Siihen SDP on sitoutunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti