tiistaina

Hallitus lisää terveyseroja

Kansa kaipaa toimivia sosiaali- ja terveydenhuollon julkisia palveluita, mutta hallitus tarjoaa ratkaisuksi palveluseteliä. Jos palvelusetelin käytön laajentaminen terveydenhuoltoon toteutuu ja asiakasmaksujärjestelmä puretaan hallituksen esittämällä tavalla, eriarvoisuus ihmisten välillä lisääntyy entisestään.
- Kunta määrittää itse palvelusetelin arvon ja yritys hinnoittelee palvelun. Kuntalainen maksaa omavastuun, jota ei enää sidota asiakasmaksujärjestelmään. Miten voidaan taata, etteivät hinnat silloin karkaa käsistä ja kuntalaisten terveydenhoitomaksut nouse pilviin?
- Samasta hoidosta maksut voivat vaihdella kunnittain ja Lappeenrannassa maksut voivat olla erisuuriset kuin Ruokolahdella tai Helsingissä. Se omalta osaltaan luo eriarvoisuutta kansalaisten välille.
Hallituksen tavoitteena tuntuu olevan "valinnanvapauden" nimissä yksityisten terveysyritysten tukeminen kuntien omien terveyspalveluiden kustannuksella.
Hallitus on - jälleen kerran - unohtanut ihmisen kokonaisvaltaisen hoidon ja kansanterveyden vaalimisen. Resursseja syövien yksityistämishankkeidensa sijaan hallituksen pitäisi satsata julkisen terveydenhuollon kehittämiseen. Hoito pitää taata ihmiselle tarpeen, ei maksukyvyn, mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti