torstaina

Hallitus ja luottamuksen puute

Anneli Kiljunen hämmästelee pääministeri Vanhasen kiertelyä eläkeikäasiassa. Kiljusen mukaan Vanhanen ei vastannut opposition välikysymykseen siitä, aikooko hallitus vetäytyä suunnitelmastaan nostaa eläkeiän alarajaa vaan vetäytyi työmarkkinajärjestöjen kanssa sovitun paperin taakse. Hallituksen tavoitetila ei ole Kiljusen mielestä muuttunut, vaan se tähtää edelleen ikärajan nostamiseen.
- Vaihtoehtoisia malleja kehittävän työryhmän on nyt toimittava niin, että ihmisillä on aidosti mahdollisuus jatkaa työelämässä ja siten myös pidentää työuraa ja parantaa eläkettään. Yhteiskunnan ja meidän jokaisen etu olisi, että jäisimme eläkkeelle hyväkuntoisina ja entistä myöhemmin, Kiljunen linjaa.

Kiljusen mielestä nyt on satsattava ihmisten työelämän laadun kehittämiseen ja työhyvinvoinnin parantamiseen esimerkiksi työaikajoustoja, johtamista ja työyhteisöjä kehittämällä.
Sen lisäksi on Kiljusen mukaan syytä pitää mielessä, että ihmisen terveys on kaiken a ja o.
- Vaikka meillä olisi maailman paras johtamisjärjestelmä, vaikka käytössä olisi kaikki mahdolliset työntekijälähtöiset joustot ja vaikka työelämän kehittämiseen laitettaisiin miljardeja, ei meillä kuitenkaan olisi mitään ilman ihmisten terveyttä, Kiljunen toteaa.

Anneli Kiljunen on huolestunut suurista koulutukseen ja tulotasoon perustuvista terveyseroista maassamme.
- Hallituksen politiikka on valitettavasti ollut omiaan lisäämään terveyden epätasa-arvoa, vaikka tavoite pitäisi olla päinvastainen. Esimerkiksi terveydenhuollon asiakasmaksujen korotukset ovat osaltaan lisänneet eriarvoisuutta terveydenhuollon palveluiden saatavuudessa.

Jos koko väestön terveys olisi parhaan sosioekonomisen ryhmän tasoa, saavutettaisiin heti 80 000 henkilötyövuotta ja jopa 2 miljardin euron säästöt terveydenhoitokustannuksissa, Kiljunen toteaa.
- Nämä ovat hurjia lukuja, jotka voitaisiin siis saavuttaa, jos terveyden tasa-arvo otettaisiin politiikan kärkiteemaksi, saataisiin terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen osaksi kaikkea politiikkaa ja jos hyvälaatuiset terveyspalvelut olisivat aidosti jokaisen suomalaisen saatavilla.

Kiljunen vetoaa hallitukseen, että se maaliskuun kehysriihessään satsaa riittävästi rahaa terveydenhuollon palveluihin kunnissa.
-Se on välttämätöntä, jos hallitus aidosti tavoittelee sitä, mistä on puhuttu. Normitalkoiden nimissä ei terveydenhuollosta ole varaa nipistää senttiäkään. Hyvinvointi- ja terveyspolitiikan on aidosti tuettava eläkepolitiikan tavoitteita, Kiljunen linjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti