keskiviikkona

Yksisilmäisiä ratkaisuja Suomelle

Sipilän hallituksen ohjelma ”Ratkaisujen Suomi” julkistettiin tänään. Ohjelma herättää mielestäni enemmän kysymyksiä kuin antaa ratkaisuja. Iso kuva näyttäisi olevan, että suurimmat linjaukset koskevat sosiaaliturvan leikkauksia ja indeksijäädytyksiä. Niistä, sekä palvelu- ja asiakasmaksujen nostamisesta on tarkoitus kerätä valtion kirstuun n. 2 miljardin euron säästö.
On kohtuutonta että pienituloiset ja sairaat joutuvat näin suurten leikkausten kohteeksi.Leikkausten yhteisvaikutus pienituloisiin ja sairaisiin vaikeuttaa entisestään ihmisten mahdollisuutta hankkia tarvittavia palveluja ja lääkkeitä. 
On vaikea löytää hallitusohjelmasta kohtia, joissa hyvin toimeentulevat ihmiset osallistuisivat yhteisiin talkoisiin. Verotuksen keinoin tämä olisi ollut mahdollista, mutta tähän hallituspuolueet eivät olleet halukkaita.
Opetussektorista leikataan 600 miljoonaa euroa, mikä on huomattavasti enemmän kuin olisin odottanut, kun hallituspuolueet kilvan ovat vaatineet, ettei opetuksesta enää leikata. Säästöjä kohdennetaan pääasiassa toiselle asteelle sekä korkeakouluihin, mutta myös perusopetukseen, päivähoitoon ja opintotukeen.
Ohjelmaan sisältyy lisäksi ehdollisia leikkauksia, jotka uhkaavat leikata palkansaajien turvaa. Hallitus vaatii yhteiskuntasopimuksen hyväksymistä, jotta nämä ehdolliset leikkaukset lykätään tai perutaan kokonaan. Käytännössä uhkavaatimus koskee työntekijöitä, ei juuri lainkaan työnantajia. Erikoista sopimista ja yhteen hiileen puhaltamista tämäkin.
Iso linja leikkauksista ei varmasti tullut kenellekään yllätyksenä, mutta yllättävää on, miten kovasti ja yksisilmäisesti säästökohteet on valittu.